Parkosítás

Gyerekkorodban volt kedvenc fád?  Egy diófa a nagyi kertjében, a karszerűen kinyúló ágról lelógó hintával? A rétek-szántók felett őrködő magányos tölgy, aminek odva titkos levelezések postaládája volt? Ha saját emlékünk nincs is, a fáknak egyre több olyan tulajdonságát fedezzük fel újra, amelyek valami módon élhetőbbé teszik a mindennapjainkat. A fa nemcsak árnyas menedék, de számtalan élőlény lakhelyéül szolgál, táplálékot, faanyagot nyújt, a talaj éltetésében is fontos szerepe van. És ha egyetlen fa ennyi „feladatot” képes ellátni, képzeljük el, mekkora jelentősége  van egész erdősávoknak, ligeteknek, sövényeknek és erdőségeknek!

Dombfalva végleges arcát hosszú évek alatt, permakultúrás alapokon nyugvó folyamat révén fogja elnyerni. Tervünk első verziója 2020 végére készült el. Ekkor sikerült mindazokat a funkciókat elhelyezni a 4 hektáros területen, amelyek hosszú távon állandó vagy időszaki módon közösségi események, együttélés, tanulás színterévé válhatnak. 

Dombfalva elrendezésének főbb elemei az évelők (fák, cserjék, fűszernövények stb.) és a közéjük elhelyezett épületek lesznek. Ezek egy része már elkészült és teljesen működőképesen szolgálja tevékenységünket, így a nyárikonyha, a színpad, a fedett vendégtér, a pince és a fűzkunyhó. Ezekről a helyszínek oldalon olvashatsz bővebben. Mások megvalósítások folyamatban vannak, (pl. a ligetek és élősövények kialakítása), megint másokat pedig még izgalmas tervezési szakasz kell, hogy megelőzzön (pl. a dombházakat vagy a további építémények).

A permakultúrás közösségi teret apránként, a helyszín adta lehetőségeket próbálgatva, gondos figyelemmel hozzuk létre. 2020 végén kerültek földbe az első facsemeték, amiket 2021 végén több száz őshonos fa- és cserje elültetése követett. A tervnek megfelelően a területt keleti részén 2022-ben a vízgazdálkodás javítására övárokrendszert alakítottunk ki, hogy a domborzat és a növényzet egymást erősítsék és itt további kb 1000 db kisebb nagyobb fát ültettünk még el. Kialakítottunk egy tájjelegű, hagyományos fajtákból álló gyümölcsfasort is. 

A Dombfalvára érkező facsemetéket és cserjéket mind őshonos fajok közül válogattuk, a táji adottságokat is tiszteletben tartva. A csemeték túlnyomó többségét igen apró korában ültetjük a kijelölt fahelyekre, hogy minimalizáljuk az első években a fapusztulást. Ez - a magvetésen kívül - a leginkább utánozza természetes erdőfelújulás folyamatát. A csemeték vadhálóval körbekerített, elegyes foltokban kerülnek kiültetésre, a kezdeti éveikben a föléjük magasodó szeder és magasra növő lágyszárúak óvják majd őket a közvetlen sugárzástól, kedvezőbb mikroklímát teremtve a növekvő fásszárúaknak. Ilyen módon elősegítjük, hogy nem a környezetüktől elszigetelt faegyedek, hanem természetszerű, hosszú távon karbantartást nem igénylő élőhelyszigetek alakulhassanak ki. Ezek a permakultúra alapvetésének megfelelően nem csupán gyümölcsökkel, gyógyhatású teákkal, egyéb termésekkel illetve árnyékos terekkel láthatják el Dombfalva kisközösségét, de a szomszédos élőhelyekről fokozatosan betelepülő madarakkal, emlősökkel, rovarokkal, egyre diverzebb és kiegyensúlyozottabb mini-ökoszisztémává is válik. Egy-egy élősövény, erdősáv, facsoport egész nagy kiterjedésű tájrészleteken befolyásolja kedvezően a mikroklímát, óvja a talajt, segíti a beporzást is.